Kuchnia

Nasza KUCHNIA MŁYŃSKA to nie po prostu gotowanie. To kuchnia slow. Oparta na naturalnych składnikach, unikająca konserwantów, korzystająca z tradycyjnych, lokalnych produktów.
My  delektujemy się potrawami, celebrujemy posiłki, podczas których rozmowie pozwalamy leniwie płynąć, a zmysłom rozkoszować się smakami.
W naszych przepisach wykorzystujemy smaki i zapachy dzieciństwa, ale otwarci jesteśmy także na wszelkie nowe pomysły.
Poszukujemy, eksperymentujemy, smakujemy, sprawdzamy na sobie. I kiedy potrawa zyska nasze uznanie – serwujemy ją naszym  gościom. Używamy rozmaitych ziół – niektóre bierzemy z naszego ziołownika, inne sprowadzamy z rozmaitych zakątków świata.
Nasze przepisy nieustannie modyfikujemy, dostosowujemy do pór roku, korzystając z sezonowych owoców i warzyw.
Wykorzystujemy przygotowane wcześniej własne przetwory, sami pieczemy chleby, ciasta, robimy dżemy i soki.
Używając słowa „my”, mamy na myśli młynarza Andrzeja. Bo to on rządzi w naszej kuchni. Jest pasjonatem wymyślania potraw i smaków, nieustannego eksperymentowania, czym zaraża również naszych gości. Wyznaje zasadę, że nie należy się trzymać sztywnych reguł, jeśli gotowanie ma być przyjemnością. Stąd niełatwo wyciągnąć od niego przepisy potraw. Ale pracujemy nad tym 🙂 i mamy nadzieję, że nasze MŁYŃSKIE PRZEPISY będą się powiększać.

Facebook