O projekcie

PIOTR MAJEWSKIArchitekt PIOTR MAJEWSKI, autor projektu
Duży wpływ na koncepcję przebudowy młyna miała lokalizacja w urokliwym miejscu, w niewielkiej dolinie, nad wijącą się wśród bujnej zieleni rzeką. Stąd decyzja o zachowaniu charakteru młyna oraz otworzeniu wnętrz wyższych pięter na otaczające, urzekające o każdej porze roku widoki. By to osiągnąć pozostawiliśmy ceglany parter – cokół nowego budynku z niewielkimi, istniejącymi okienkami. Pokryliśmy elewacje pięter, w ślad pierwowzoru, deskowaniem, zastępując zwietrzałą sosnę modrzewiem.
Odsłoniliśmy, uprzednio obudowane murem, monumentalne koło wodne.
Pokryliśmy dach, jak to było uprzednio, blachą na rąbek stojący. Pozostawiliśmy wszystkie elementy mechanizmów młyna – koła zębate, wały, przeguby, jako ozdobę zaaranżowanego w przyziemiu klubu.
Wykorzystaliśmy do maksimum całe stare drewno, jaki zastaliśmy we młynie. Jedyne „obce” elementy – to wymurowany z cegły trzon kominowy, umożliwiający wybudowanie kominka, pieca chlebowego i kuchni oraz wiszący nad przepływającą rzeką drewniany taras.
By otworzyć wnętrza na cudowne widoki – umieściliśmy nowe, duże okna jedynie w ścianach szczytowych, nadwieszających się nad parterem.
Poprzez tak umieszczone okna z wnętrza otwierają się widoki na wijącą się gdzieś w dole rzekę, tworząc sprzyjające relaksowi poczucie zawieszenia w przestrzeni pomiędzy drzewami.

PIOTR MAJEWSKI MWH ARCHITEKCI
ul. Dziennikarska 4/1
01-605 Warszawa
www.mwh.com.pl


wizualizacja: MWH Architekci

 

Facebook