Co roku czekamy na grzybobranie. Jak wszyscy lubimy zbierać zwłaszcza prawdziwki. Wykorzystujemy je nie tylko w postaci suszonej.
Proponujemy potrawę ze świeżych grzybów doskonale nadającą się na przekąskę. Dobrze smakuje ze świeżo upieczonym młyńskim chlebem.
SKŁADNIKI
Potrzebne nam będzie
♦ około 1/2 kg świeżych, dorodnych prawdziwków
♦ sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
♦ kilka łyżek dobrej oliwy
♦ 1/2 pęczka natki
♦ świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
Grzyby dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plasterki, osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na talerzu, skrapiamy najpierw oliwą, a potem sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy obficie pietruszką.
Dobrze zrobi, jak ktoś ma, kilka kropel oliwy truflowej.