Miód

Miód

W naszej kuchni korzystamy tylko ze sprawdzonych przez nas miodów. A to ważne, bo tylko takie miody mają dobre właściwości. Te kupione w supermarketach pozbawione są większości cennych składników.

Czy wiesz, że:
1. Po pewnym czasie miód ulega krystalizacji. Czas krystalizacji zależy od tego, z jakich został zebrany roślin. Np. miód rzepakowy może skrystalizować w ciągu tygodnia od miodobrania, a akacjowy dopiero po roku. Jednak każdy miód powinien skrystalizować! Jeśli pozostaje płynny, to znaczy, że albo dodano do niego syropu glukozo-fruktozowego, albo został podgrzany do zbyt wysokiej temperatury.
2. Smugi w słoiku oznaczają, ze miód podlega naturalnej krystalizacji.
3. Powoli przelewany miód powinien tworzyć piramidkę. Jeśli zamiast tego w miodzie robi się wgłębienie, to oznacza, że mógł być rozcieńczony wodą
4. Biały osad na wierzchu miodu oznacza, że miód jest dobrej jakości
5. Miód można doprowadzić do stanu płynnego, podgrzewając go, ale  tylko do 40 stopni.