Chałka

Chałka

Czasami oprócz chleba, który pieczemy chleb sami, mamy chęć na coś słodszego. Tu znakomicie znajduje się chałka, którą przygotowujemy wieczorem, a pieczemy tuż przed śniadaniem. Doskonale jej robi dodatek smażonej w cukrze skórki pomarańczowej. Zwykle mamy w spiżarni przygotowanych wcześniej kilka słoików.
Ale UWAGA! Tylko cytrusy, które posiadają znak BIO są bezpieczne i pewne. To oznakowanie daje gwarancję, iż nie użyto na żadnym etapie ich produkcji konserwantów ani pestycydów. I skórki z takich cytrusów nadają się do jedzenia.

SKŁADNIKI
Na ciasto potrzebujemy:
♦ 3 i 1/4 szklanki mąki (uwaga – 3 łyżki wykorzystamy do przygotowania zaczynu)
♦ 2 jajka (jedno do posmarowania z wierzchu)
♦ 60 g cukru (tę wielkość można dobierać indywidualnie, w zależności od tego, jak słodką chcemy mieć chałkę)
♦ 4 łyżki roztopionego masła
♦ 1/2 łyżeczki soli
♦ 1 szklankę ciepłego mleka (uwaga – 1/4 wykorzystujemy do zrobienia zaczynu)
♦ 20 g świeżych drożdży
♦ kilka łyżek smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, zrobiony wcześniej zaczyn drożdżowy, jajko, mleko z masłem, skórkę pomarańczową, cukier i sól. Miksujemy dłuższy czas hakiem do ciasta drożdżowego (albo wyrabiamy ręcznie). Ciasto nie powinno się kleić.
Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie formujemy z ciasta 4, 5 wałków, z których pleciemy drożdżowy warkocz.
Tak uformowaną chałkę (z tej objętości wychodzą nam 2 sztuki) kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki. Następnego dnia rano smarujemy chałkę roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 min. w 175ºC.

Na wszelki wypadek podajemy, jak zrobić zaczyn
Po pierwsze drożdże muszą być bezwzględnie świeże!
W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy około 1 łyżki cukru, zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka i mieszamy do czasu, aż rozpuszczą się drożdże. Następnie dosypujemy około 3 łyżek mąki. Całość mieszamy tak, aby nie było grudek. Otrzymany zaczyn powinien mieć konsystencję śmietany.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.