Borówka amerykańska

Borówka amerykańska

Roślina ta wymaga co prawda bardzo kwaśnej gleby, ale nam udało się wyhodować dobrze kwitnące okazy na wyspie. I z każdym rokiem mamy coraz większe zbiory. Dzięki temu korzystamy w pełni z jej właściwości leczniczych. A jest ich niemało.

Te małe czarne owocki są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają też witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów.
Poprawiają wzrok, regulują trawienie, a zawarte w nich fitoestrogeny hamują rozwój nowotworów piersi, tarczycy oraz również wątroby! Wraz z błonnikiem obniżają też poziom złego cholesterolu (LDL) oraz zwiększają poziom dobrego cholesterolu (HDL). Substancje te spowalniają procesy miażdżycowy i zmniejszają ryzyko wystąpienie chorób serca.
Borówka amerykańska stosowana jest również jako produkt wspomagający w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).
I uwaga!
Osoby jedzące systematycznie owoce borówki amerykańskiej mają lepszą pamięć i kondycję fizyczną.
Największą wartość odżywczą mają oczywiście owoce spożywane na surowo.
A więc jedzmy borówkę amerykańską!