Kiedy sięgnęliśmy do Internetu, żeby poczytać, czy dobrym pomysłem było posadzenie kilku krzewów jagody kamczackiej, nasze zdumienie nie miało granic! Okazało się, ze to niezwykle wartościowa roślina, a dokładniej jej kwiaty i owoce.
Dlaczego zatem warto korzystać z właściwości jagody kamczackiej:
– działa przeciwzapalnie i przeciwsklerotycznie, a także łagodzi pokarmowe dolegliwości alergiczne;
– sokiem z owoców można leczyć wrzody;
– napar z suszonych kwiatów hamuje rozwój wirusów i bakterii, dlatego zaleca się picie go w przeziębieniach, grypie i zapaleniu gardła;
– wywar poleca się do płukania jamy ustnej i gardła przy chorobach dziąseł, nieżytach, anginie;
– zawarte w jagodach antocyjany mają protekcyjne działanie w chorobach nowotworowych, bo są bardzo dobrymi czynnikami powodującymi wygaszanie wolnych rodników tlenowych, a także mogą wspomagać leczenie chorób oczu, zmniejszając kruchość naczyń włosowatych i poprawiając adaptację oka do widzenia po zapadnięciu zmroku.
Także przetwory z jagody kamczackiej, czyli soki, dżemy i susze charakteryzują się większą aktywnością przeciwutleniającą w porównaniu z produktami z owoców o mnie intensywnym zabarwieniu skórki i miąższu.
Póki co – jemy je na surowo, ale kiedy wzrosną nasze plony na tyle, że przejeść nie damy rady, zajmiemy się robieniem dżemów i soków.
A zatem zapraszamy do nas w maju-czerwcu na degustację!
Więcej informacji można znaleźć w pracy naukowej autorstwa Iwony Szot, Tomasza Lipy i Bożeny Sosnowskiej:
Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania