Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

 

czerwcowe-kozaki smazymy-na-masle-kozaki
Spacery po lesie obfitują w niespodzianki, na przykład pewnego czerwcowego dnia natknęliśmy się na takie dwa dorodne kozaczki.
Zostały odpowiednio podsmażone na maśle i podane z tortellini z bryndzą i pesto z rukoli właśnie. Bo pesto lubimy bardzo.

Składniki:
♦ duży pęczek rukoli
♦ garść pestek słonecznika
♦ garść (cokolwiek by to nie znaczyło 🙂 ) parmezanu
♦ kilka łyżek oliwy (tyle, żeby uzyskać właściwą konsystencję)
♦ sól, pieprz do smaku

Pestki prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania pasty.

W wersji droższej można użyć pinoli, czyli orzeszków pini. Ale ostatnio ich ceny poszły bardzo w górę i jak podaje prasa, stały się artykułem wręcz luksusowym. Powstały gangi specjalizujące się w ich kradzieży!
Oto np. z hurtowni w Ligurii skradziono 7 ton orzeszków o wartości rynkowej 400 tysięcy euro. Toteż w niektórych włoskich supermarketach, dotkniętych tą najnowszą falą kradzieży, niewielkie torebki z orzeszkami wyposażono w dodatkowe zabezpieczenia przed złodziejami; takie, jakie stosuje się w przypadku szampana, kawioru i drogich win…