Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka

Kiedy sięgnęliśmy do Internetu, żeby poczytać, czy dobrym pomysłem było posadzenie kilku krzewów jagody kamczackiej, nasze zdumienie nie miało granic! Okazało się, ze to niezwykle wartościowa roślina, a dokładniej jej kwiaty i owoce.
Dlaczego zatem warto korzystać z właściwości jagody kamczackiej:
– działa przeciwzapalnie i przeciwsklerotycznie, a także łagodzi pokarmowe dolegliwości alergiczne;
– sokiem z owoców można leczyć wrzody;
– napar z suszonych kwiatów hamuje rozwój wirusów i bakterii, dlatego zaleca się picie go w przeziębieniach, grypie i zapaleniu gardła;
– wywar poleca się do płukania jamy ustnej i gardła przy chorobach dziąseł, nieżytach, anginie;
– zawarte w jagodach antocyjany mają protekcyjne działanie w chorobach nowotworowych, bo są bardzo dobrymi czynnikami powodującymi wygaszanie wolnych rodników tlenowych, a także mogą wspomagać leczenie chorób oczu, zmniejszając kruchość naczyń włosowatych i poprawiając adaptację oka do widzenia po zapadnięciu zmroku.

Także przetwory z jagody kamczackiej, czyli soki, dżemy i susze charakteryzują się większą aktywnością przeciwutleniającą w porównaniu z produktami z owoców o mnie intensywnym zabarwieniu skórki i miąższu.
Póki co – jemy je na surowo, ale kiedy wzrosną nasze plony na tyle, że przejeść nie damy rady, zajmiemy się robieniem dżemów i soków.
A zatem zapraszamy do nas w maju-czerwcu na degustację!

Więcej informacji można znaleźć w pracy naukowej autorstwa Iwony Szot, Tomasza Lipy i Bożeny Sosnowskiej:
Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania